Kuchnia

A Gusto Mio

Muffiny z porem i pomidorkami.


Skladniki :

500 g mąki
7 g suchych drożdzy
½ pora
100 g parmezanu + do posypania
2 łyżki oliwy z oliwek
12 małych pomidorków koktajlowych
½ łyżeczki soli
1 mozzarella
3 – 4 gałązki oregano
Ciepła woda

Przygotowanie:

Przesypujemy mąkę do miski i dodajemy suche drożdze w proszku.

Mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i ciepłą (gorącą) wodę wraz z solą, cały czas mieszając.

Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo miękką.

Dodajemy pora drobno posiekanego, parmezan i oregano.

Wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

Formę na muffiny smarujemy w zagłębieniach oliwą.

Po upływie 2 godzin ciasto wyrabiamy i dzielimy na 12 części.

Każdą część formujemy w kulkę i wkładamy do otworów na muffinki.

Na środku robimy dziurkę i wkładamy kwadracik mozarelli a na niego upychamy małgo pomidorka koktajlowego.

Wierzchy smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy parmezanem i listkami oregano.

Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 – 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy 20 minut.

Smacznego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation