Kuchnia

A Gusto Mio

Ciasto kokosowo-pomarańczowe

Składniki:

250 g masła
300 g cukru trzcinowego
4 jajka
130 ml soku z pomarańczy
2 łyżki skórki startej z 2 pomarańczy
250 ml jogurtu naturalnego 0%
200 g mąki
100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z pomarańczy

Do dekoracji:

Cukier puder
Sok z pomarańczy

Przygotowanie :

Masło ucieraramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po kolei jajka, ekstrakt pomarańczowy a następnie sok i skórkę z pomarańczy.

Mieszamy i dodajemy jogurt i wiórki kokosowe.

W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.

Stopniowo dodajemy mączną mieszankę i dokładnie mieszamy całość.

Masę przelewamy do formy keksowej 35x 11 wyłożonej papierem do pieczenia (można też użyć dużej formy na babę).

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut.

Po upieczeniu polewamy ciasto lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z pomaranczy.
Smacznego!

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation