Kuchnia

A Gusto Mio

Happy Easter ciasto kremowo-piankowe

Składniki na spod biszkoptowy:

2 duże jajka (temp. pokojowa)
60 g cukru
szczypta soli
50 g mąki tortowej
25 g kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki ciepłej wody
2 łyżki oleju

Składniki na krem:

5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
250 g masła (o temp. pokojowej)
100 g cukru pudru
odrobina aromatu waniliowego

składniki na krem piankowy:

5 białek
1 i 1/2 łyżki żelatyny lub 2 listki żelatyny
100 g cukru
kilka kropli aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Spod biszkoptowy

Jajka ubijamy z cukrem i solą na jasną, puszystą masę.

Dodajemy do masy przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.

Dodajemy wodę, olej i ponownie mieszamy.

Przekładamy do tortownicy (24 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez 15-18 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krem

250 ml mleka miksujemy z żółtkami i mąką.

250 ml mleka zagotowujemy, po czym wlewamy jajeczno-mleczną miksturę i ciągle mieszając podgrzewamy do zagotowania, aż powstanie masa przypominająca budyń.

Odstawiamy z ognia i zostawiamy do przestygniecia mieszając od czasu do czasu.

Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę.

Stopniowo dodajemy wystudzoną do temperatury pokojowej masę budyniową oraz aromat waniliowy.

Gotowy krem wykładamy na biszkopt (umieszczony z powrotem w tortownicy) i wstawiamy do lodówki.

Krem piankowy

Żelatynę namaczmy w 3 – 4 łyżkach zimnej wody a nastepnie przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy na małym ogniu, zostawiamy do wystygnięcia.

Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier.

Dodajemy ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę oraz aromat waniliowy i krótko miksujemy.

Masę piankową wykładamy na krem, wyrównujemy i ponownie wstawiamy do lodówki.

Dekorujemy.

Smacznego!

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation