Kuchnia

A Gusto Mio

Babka pomarańczowa.
Składniki:

330 g mąki
320 g cukru
4 jaja
170 g oleju słonecznikowego
170 g soku z pomarańczy
Skórka otarta z 2 pomarańczy
20 g proszku do pieczenia
Szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną.

W misie miksera umieszczamy jajka i cukier.

Ubijamy, do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość.

Powoli, strużką, wlewamy olej i sok z pomarańczy, cały czas ubijając.

Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i szczyptę soli.

Na koniec dodajemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy delikatnie i przelewamy ciasto do formy.

Pieczemy przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu podajemy oprószoną cukrem pudrem.

www.agustomio.com

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation