Kuchnia

A Gusto Mio

Słony tort z karczochami, serem feta i oliwkami

Skladniki:

1 okrągłe ciasto francuskie
300 g karczochów w oliwie
Około 25 oliwek
50 g sera feta
3 gałązki tymianku
150 g serka mascarpone
60 ml śmietany
2 jajka
Sól
Pieprz



Przygotowanie:

Okrągłą formę o średnicy 24 cm wykładamy ciastem francuskim.

Na dnie ciasta francuskiego układamy odcedzone z oliwy karczochy, oliwli przekrojone na połówki i ser feta pokrojony w kostkę.

Gdzie niegdzie układamy gałązki tymianku.

W misce mieszamy ser mascarpone wraz ze śmietaną i dodajemy jajka.

Wszystko lekko ubijamy tylko do połączenia się składników.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wlewamy do formy przykrywając karczochy i oliwki.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 35 - 40 minut.

Podajemy na gorąco lub na zimno.
Smacznego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation