Kuchnia

A Gusto Mio

Tarta z grilowaną papryką i cukinią

Składniki:

ciasto francuskiego (okrągłe)
2 papryki
1 cukinia
2 jajka
125 ml śmietany 12%
100 g startego parmezanu (lub cheddar)
Sól
Pieprz
natka pietruszki
listki tymianku

Przygotowanie papryki:

Paprykę myjemy, kroimy na części i usuwamy nasiona.

Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 40 minut.

Zostawiamy do ostygnięcia(najlepiej w torebce foliowej), zdejmujemy zwęgloną skórkę i kroimy w paseczki.

Przygotowanie cukinii:

Cukinie kroimy wzdłuż w cieńkie plastry i grillujemy do miękkości z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

Formę o średnicy 24/26 cm wykładamy papierem do pieczenia a następnie ciastem francuskim.

Na dno wylewamy śmietanę wymieszaną z serem, natką pietruszki i roztrzepanymi jajkami.

Na wierzchu układamy pieczoną paprykę pokrojoną w paseczki i plastry grillowanej cukinii.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (aż do lekkiego zarumienienia brzegów).

Wyjętą z piekarnika tartę posypujemy świeżymi listkami tymianku.
Smacznego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation