Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Ciasto szpinakowe z jeżynami

Składniki:

CIASTO:

450 g szpinaku mrożonego
szklanka cukru
4 jaja
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JEŻYNOWA:

250 ml śmietany kremowej 30%
100 g świeżych jeżyn, jagód, aroni
1 śnieżka

MASA ŚMIETANOWA:

250 ml śmietany kremowej 30%
2 opakowania śmietan-fixu
3 łyżki cukru pudru
Około 100 g świeżych owoców do dekoracji

Wykonanie:

CIASTO:

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 45 minut do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku.

MASA JEŻYNOWA:

Owoce miksujemy i przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Ubijamy śmietanę ze śnieżką a następnie dodajemy puree z jeżyn. Miksujemy aż składniki się połączą. Ubitą kremówkę jeżynową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na masę dodatkowo możemy poukładać całe owoce.

MASA ŚMIETANOWA:

Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy wycięte okruszki i wykładamy jeżyny. Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!

Źródło: http://kobieceinspiracje.pl/out,41676.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation