Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Kakaowo-kawowe bananowe smoothie

Składniki

/ 1 porcja, 309 kcal

1/2 szklanki przestudzonej kawy
1/3 szklanki ugotowanej, przestudzonej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka (np. roślinnego: migdałowego, ryżowego)
1 banan
1 i 1/2 łyżeczki kakao
szczypta cynamonu
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżeczki brązowego cukru


Przygotowanie

• Zaparzoną kawę i ugotowaną kaszę jaglaną* przestudzić (smoothie jest najlepsze gdy jest zaledwie lekko ciepłe).
• Kawę, kaszę jaglaną i wszystkie pozostałe składniki włożyć do kielicha stojącego blendera i bardzo dokładnie zmiskować.
• Przelać do dużej szklanki na smoothie (napoju wychodzi dość sporo) i od razu podawać.


Wskazówki


* Jak ugotować kaszę jaglaną: porcję (na 2 osoby ok. 1/3 - 1/2 szklanki) kaszy jaglanej zalać 3x większą ilością zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation