Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Domowe lody truskawkowe

330 ml śmietanki 30%
2 jajka
1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
400g truskawek
100g cukru


Przepis


Czas przygotowania: 15 minut




Umyte i wyszypułkowane truskawki miksujemy blenderem.

Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.

W 1 misce ubijamy na sztywno białka, dodając połowę cukru.

W 2 misce ubijamy śmietankę ( na sztywno ).

W 3 misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i łyżką wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.

Zawartość wszystkich misek dokładnie ( ale delikatnie ) łączymy ze sobą, razem ze zmiksowanymi truskawkami, najlepiej robiąc to drewnianą łyżką.

Gotowe lody przekładamy do pojemnika, w którym będziemy je mrozili, zamykamy i wkładamy do zamrażalki ( najlepiej na noc ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation