Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Złote mleko

Składniki:
1 szklanka mleka roślinnego
¼ łyżeczki kurkumy
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta imbiru
1-2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy

Złote mleko zyskuje na popularności. To napój z mleka (najlepiej roślinnego), kurkumy, miodu i przypraw korzennych. Rozgrzewający i wzmacniający, zaliczany jest do superfoods.
Właściwości kurkumy
Najzdrowsza jest świeża, w korzeniu, ale trudno w Polsce kupić ją w takiej formie. Suszona kurkuma też świetnie sprawdzi się jako składnik złotego mleka. Jest superzdrowa, dlatego warto dodawać ją do potraw i napojów. Jest doskonałym antyoksydantem, więc pomaga zapobiegać nowotworom. Działa też zbawiennie na układ trawienny i przyspiesza gojenie się ran. Kurkuma świetnie się sprawdza jako przyprawa do gulaszy, rozgrzewających zup i past kanapkowych. Może też być oryginalnym dodatkiem do koktajli owocowo-warzywnych.
Mleko roślinne
Szczególnie rano do przygotowywania złotego mleka warto wybrać mleko roślinne. Najlepiej sprawdzi się migdałowe lub orzechowe – lekko tłuste, kremowe i aromatyczne. Taki napój zawiera mnóstwo witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych. Mleko krowie zakwasza organizm, dlatego odradzamy picie go szczególnie do śniadania. Ponadto coraz więcej osób cierpi na nietolerancję laktozy, dlatego warto wybierać roślinne zamienniki. Mleka roślinne warto robić samemu w domu – mamy wówczas pewność, że są zrobione z dobrej jakości składników i bez konserwantów.
Wykonanie
Mleko zagotowujemy. Dodajemy do niego wszystkie przyprawy oraz miód i dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklanki i podajemy na ciepło. Możemy udekorować skórką pomarańczy lub listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation