Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Kokosowy jagielnik

Przepis na jedną dużą blachę

Potrzebujemy:
•1 duże opakowanie herbatników wegańskich*
•1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
•3 szklanki mleka roślinnego (u nas waniliowe sojowe, ale inne słodkie też się nada :)
•1 opakowanie budyniu waniliowego
•pół puszki stałej części mleczka kokosowego (czyli ok. 200 ml)
•1 tabliczka gorzkiej czekolady
•1 łyżka cukru
•płatki kokosowe do posypania
•i/lub cukier puder
*można dostać np. w Lidlu

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy dokładnie wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka roślinnego i gotujemy pod przykryciem.




2. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy zawartość budyniu i kiedy kasza będzie ugotowana dolewamy to do garnka z kaszą, dodajemy jeszcze łyżkę cukru i gotujemy jeszcze kilka minut dokładnie mieszając. Nasza masa mocno zgęstnieje i stanie się jeszcze bardziej waniliowa :)




3. Ugotowaną kaszę jaglaną z budyniem odrobinę studzimy. Dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie blendujemy całość na gładką masę.




4. Na blasze układamy ciastka jedno obok drugiego. Wykładamy na nie masę i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy roztopioną w garnku gorzką czekoladę (podczas roztapiania możemy dodać odrobinę mleka, żeby się nie przypaliło) i posypujemy patkami/wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na jakąś godzinę do lodówki. Jeżeli dla kogoś jest mało słodkie, dodatkowo można posypać je cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation