Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Wegańskie faworki (chrust)

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki oleju
1/2 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
mąka do posypania blatu
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z olejem. Dolewamy wodę, posypujemy solą i zagniatamy ciasto przez 5-7 minut, aby było miękkie i sprężyste. W razie potrzeby, możemy dodać więcej mąki. Przykrywamy folią lub lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 30 do 60 minut. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części – będziemy je smażyć partiami, aby nie wyschło.
Wybrany kawałek ciasta rozwałkowujemy jak najcieniej na blacie lub stolnicy posypanej mąką. Radełkiem lub nożem wycinamy wąskie paski – jeśli są za długie, podzielmy je jeszcze na pół. Po środku każdego robimy dziurkę i przewlekamy końcówkę faworka. Zapewni im to ładny kształt wstążki, ale z formą możemy również eksperymentować.
W szerokim, ale płaskim garnku lub w woku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Zmniejszamy płomień i po kolei wrzucamy po kilka faworków – ilość zależy od szerokości naczynia. Smażymy z obu stron na złoto. Na początku będą smażyć się wolniej, ale kiedy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę musimy uważać, aby ich nie spalić.
Faworki wyciągamy pojedynczo i odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy lub klasyczną gazetę. Po lekkim przestygnięciu dekorujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation