Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Murzynek z ciecierzycy z dżemem truskawkowym

Składniki(keksówka 18cm):
-1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
-1 duży banan
-pół szklanki kakao/karobu
-2-3 łyżki miodu
-3 łyżki mleka roślinnego
-3 jajka
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
-pół łyżeczki sproszkowanej wanilii
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
-kilka łyżek dżemu truskawkowego bez cukru
-1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu zmiksowanego na pył

Sposób przygotowania:
-ciecierzycę, banana, miód, mleko oraz żółtka przekładamy do miski i blendujemy na gęsty krem
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-masę z ciecierzycy łączymy z pianą i mieszamy
-dodajemy resztę składników i całość miksujemy na wolnych obrotach
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-pieczemy 20-25minut i studzimy
-ciasto kroimy tak aby powstały dwa blaty
-pierwszy blat smarujemy dżemem truskawkowym i przykrywamy kolejnym
-posypujemy cukrem pudrem (zmiksowanym ksylitolem/erytrolem)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation