Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Ryżowa panna cotta

Składniki:
125 g ryżu
200 ml mleka owsianego
3-4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki suszonej wanilii
1 i 1/2 łyżeczki agaru
dowolne dodatki, np. świeże truskawki i bazyliowe pesto

Ryż rozgotowujemy. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier. W odrobinie mleka rozpuszczamy agar. Mieszankę z agarem dodajemy do ciepłego mleka. Zagotowujemy, cały czas intensywnie mieszając. Do miski przekładamy ryż i masę mleczno-agarową. Blendujemy na gładki krem. Nakładamy krem do natłuszczonych miseczek i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągamy panna cotty z miseczek, obkrawając je nożem. Dekorujemy pesto i świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation