Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Wegańskie burgery z tempehem

Składniki:

400 g naturalnego tempehu
4 łyżki jasnego sosu sojowego
4 łyżki oleju ryżowego
sok z 1 limonki
1 łyżka syropu z agawy
sól, pieprz

4 bułki
sałata
2 pomidory
1/2 ogórka
1 czerwona cebula
sos słodki chili

Olej, sos sojowy, sok z limonki, syrop i przyprawy mieszamy. Tempeh kroimy na plastry, które zmieszczą się w bułce i marynujemy przez 1-2 godz. Następnie kotlety z tempehu przekładamy na patelnię i smażymy na złotobrązowy kolor.

Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w piekarniku. Cebulę, pomidora i ogórka kroimy w plastry. Na spodniej części bułki układamy sałatę, tempeh, polewamy sosem słodkim chili, a następnie układamy pomidora, ogórka, cebulę i kolejną warstę sałaty. Przykrywamy górną częścią bułki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation