Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Wegetariańskie burgery curry

Składniki:
Burgery:
100 g kaszy jaglanej
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka passaty pomidorowej
2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki kurkumy
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
4 łyżki poppingu z amarantusa
2 łyżki pestek słonecznika
sól, pieprz
olej do smażenia
Dodatki:
4 bułki grahamki
1 kalarepa
sałata, np. karbowana
kilka łyżek hummusu

Wykonanie
Kaszę dokładnie płuczemy w wodzie i gotujemy w 250 ml wody. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Szklimy je na patelni z odrobiną oleju. Cebulę, kolendrę oraz pozostałe przyprawy dodajemy do kaszy. Formujemy burgery, ciasno je zgniatając, i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 stopni.
Bułki przekrawamy na pół, w poprzek i podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni. Sałatę myjemy i osuszamy. Kalarepkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Przygotowujemy hummus i smarujemy nim bułki. Układamy sałatę, plasterki kalarepy i gorące burgery.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation