Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Pierogi z soczewicą

Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
120 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
400  ml gorącej wody
Farsz:
1 szklanka brązowej soczewicy
500 g pieczarek
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz


Mąkę łączymy olejem, solą i ciągle mieszając stopniowo dodajemy wody. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na 20 minut żeby odpoczęło.
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie. Zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy do nich liść laurowy, ziele angielskie i posiekany czosnek. Dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Po tym czasie odcedzamy soczewicę, wyciągamy ziele i liście laurowe i solimy.
Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy ją na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Solimy, pieprzymy i dodajemy  pozostałe przyprawy. Wysmażone pieczarki  mieszamy z soczewicą. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Szklanką wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładamy łyżeczką farsz, składamy na pół i sklejamy dokładnie brzegi. Jeżeli ciasto nie chce się sklejać, możemy zwilżyć brzegi odrobiną wody. Jeżeli chcemy  przygotować okrągłe pierogi (podobne do raviolo) nakładamy farsz na jeden krążek z ciasta, przykrywamy go drugim krążkiem i sklejamy na brzegach.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oleju i łyżeczką soli. Do gotującej się na wolnym ogniu wody wrzucamy pierogi. Gotujemy je, aż wypłyną. Następnie wykładamy je na talerze. Jeśli chcemy podać je później, hartujemy  pierogi zimną wodą, wykładamy na talerz i polewamy odrobiną oleju, aby się nie posklejały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation