Kuchnia

Zdrowo - kolorowo

Pieczone słodkie frytki z keczupem
Składniki:
Do frytek:
• 2 duże słodkie ziemniaki
• szczypta suszonej cebuli w proszku
• sól morska do smaku
Do ketchupu:
• 150 g koncentratu pomidorowego lub świeżych pomidorów
• 1/3 szklanki soku jabłkowego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżeczki surowego miodu
• 1/4 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
• 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
• 1/4 łyżeczki suszonego oregano
• szczypta pieprzu cayenne lub płatków chili ( opcjonalnie )
• sól morska do smaku ( opcjonalnie )

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Rozłóż papier do pieczenia na obu poziomach. Jeśli nie masz papieru – posmaruj cienko olejem kokosowym.
Pokrój słodkie ziemniaki na frytki i umieść na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut lub do czasu aż zrobią się lekko brązowe po jednej stronie. Przewróć i piecz przez kolejne 10 do 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika więc najlepiej sprawdzać.
Podczas pieczenia frytek przygotuj mieszankę ketchupową. Przyprawy stosuj według potrzeb i upodobań smakowych.
Ketchup : wszystkie składniki mieszamy w metalowym garnku, doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż się ostudzi – gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation