Kuchnia

zupy

Zupa krem z pietruszki z pietruszkowym pesto

Składniki (na 4 porcje):

80 dag pietruszki (korzeń)
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 litr bulionu
2 łyżki oliwy truflowej
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
sok wyciśnięty z połowy cytryny
70ml słodkiej śmietanki (18 lub 30%)
Pietruszkowe pesto:

pęczek natki pietruszki
40 ml oliwy
1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika
Na wierzch:

2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w piórka (w półplasterki).
Pietruszkę obierz i pokrój na ok. 2 cm kawałki.
Rozgrzej w rondlu masło, zeszklij na nim cebulę.
Dodaj pokrojoną pietruszkę, wymieszaj i duś na maśle przez ok. 2 minuty.
Zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem ok. 15-20 minut, aż pietruszka będzie miękka.
Całość dokładnie zmiksuj blenderem, aż powstanie gładka zupa krem.
Dodaj śmietanę, sok z cytryny, dosmacz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zagrzej całość, dodaj 2 łyżki oliwy truflowej.
Przygotuj pesto: zmiksuj blenderem wszystkie składniki.
Płatki migdałów upraż na suchej patelni.
Zupę krem z pietruszki rozlej do miseczek, wierzch polej pietruszkowym pesto i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation