Kuchnia

pizze i tarty

Bezglutenowa pizza z batata

• 1 duży batat (200 g pure)
• 80 g mąki bezglutenowej*
• sos pomidorowy i ulubione dodatki

Batata wyszoruj, przekrój na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pomarańczową stroną do dołu. Upiecz do miękkości, a następnie przestudź. Wydrąż miąższ i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę i wyrób dłonią gładkie ciasto. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.

Powstałą kulę przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj cienko. Ciasto przełóż wraz z papierem na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C z termoobiegiem. Kiedy spód zrumieni się, wyjmij z piekarnika i pokryj dodatkami. Piecz 5-8 minut.

Gotowe!
*użyłam owsianej bezglutenowej

http://www.natchniona.pl/dwuskladnikowa-pizza-z-batata/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation