Kuchnia

pizze i tarty

Bezglutenowa pizza z kalafiora

Składniki

– niewielki kalafior podzielony na różyczki (400- 450 g)

– 75 g dowolnej mąki bezglutenowej*

– 3/4 łyżeczki soli

– 1/3 łyżeczki pieprzu

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– 2 łyżki oliwy

– sos pomidorowy i ulubione dodatki

Wykonanie

Różyczki umieść w blenderze i dobrze rozdrobnij. Powstałą miazgę przełóż na gazę, owiń szczelnie i odciśnij z nadmiaru wody (powinno wypłynąć sporo). Jeżeli nie masz gazy czy ściereczki możesz wyłożyć kalafior na sitko i dokładnie docisnąć dłonią.

Przełóż masę do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zagnieć rękoma.

Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż powstałe ciasto i uformuj w pożądany kształt.

Piecz ok 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Czas może się różnić w zależności od użytego kalafiora oraz grubości przygotowanego spodu.

Upieczone ciasto pokryj sosem pomidorowym i dodatkami. Piecz dodatkowe 10 minut.

Posyp rukolą lub świeżą bazylią.

Smacznego!

*użyłam zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych)

http://www.natchniona.pl/pizza-z-kalafiora-bez-drozdzy/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation