Kuchnia

pizze i tarty

POMIDOROWA TARTA JAGLANA Z KURCZAKIEM I FETĄ

Składniki na 4 porcje (foremkę o średnicy 28 cm):
200 g nieugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
200 g piersi z kurczaka
sos sojowy
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka (u mnie 18 ziół ojca Mateusza)
1 cebula
500 g gęstej passaty pomidorowej
100 g fety
bazylia, sól, pieprz, cukier
tłuszcz do smażenia

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 320 kcal
B: 23,2 g T: 9,7 g W: 36,3 g

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, dodać przeciśnięty czosnek, 2-3 łyżki sosu sojowego i jogurt, odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Kaszę jaglaną ugotować z odrobiną soli, odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać (można zblendować). Przełożyć do foremki, uformować brzeg, wstawić do piekarnika na ok. 20 minut temp. 200 stopni. W między czasie przygotować sos: pokrojoną drobno cebulkę zeszklić, zalać passatą pomidorową, dodać sól, pieprz, odrobinę cukru, zredukować. Podsmażyć pierś z kurczaka. Na podpieczony spód wyłożyć sos, na wierzch ułożyć pierś z kurczaka i pokrojoną w kostkę fetę. Zapiekać przez około 30 minut w 180 stopniach.

http://zdrowonajedzona.blogspot.com/2015/03/pomidorowa-tarta-jaglana-z-kurczakiem-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation