Kuchnia

pizze i tarty

Kalafiorowa pizza z topinamburem

Składniki:

- średni kalafior
- 300 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- parę łyżek wody
- sos pomidorowy lub ulubione pesto
- topinambur

Kalafior mielimy w maszynce do mięsa lub w blenderze kielichowym o szybkich obrotach. Tak powstanie kalafiorowa „mąka”. Przesypujemy kalafior do miski. Dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy, dodając mąkę z ciecierzycy. Na początek pół szklanki. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy troszkę wody. Jeśli z kolei kalafior puści soki i ciasto jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy małe pizzetki o grubości 5-8 mm. Na wierzch kładziemy wybrany sos lub ulubione pesto. Topinambur myjemy i kroimy w cienkie plastry lub przygotowujemy wióry za pomocą obieraczki do warzyw. Całość lekko solimy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 20 minut.

http://www.hellozdrowie.pl/zdrowe-jedzenie/jak-oswoic-topinambur
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation