Kuchnia

pizze i tarty

Bezglutenowa pizza na ryżowym spodzie

Składniki na ciasto:
- 100g mąki ryżowej
- 1 jajko
- 5g odtłuszczonego, mielonego lnu
- 2g suszonych drożdży
- szczypta cukru
- pieprz, sól, zioła prowansalskie

Dodatki:
- 80g sera mozzarella light
- 50g przecieru pomidorowego
- papryczka chilli
- pieprz, sól, świeża i suszona bazylia

Drożdże rozpuszczamy ze szczyptą cukru w małej ilości (ok. 50ml) ciepłej wody. Mąkę ryżową mieszamy z siemieniem lnianym, jajkiem i dodajemy rozpuszczone drożdże. Doprawiamy według gustu i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulkę i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do przecieru pomidorowego dodajemy pieprz, sól i suszone zioła prowansalskie. Kroimy pozostałe składniki.

Po 10 minutach z ciasta formujemy placek na papierze do pieczenia/ metalowej płycie lub innej formie do pieczenia. Może być trudno uformować idealny spód więc ja po kawałku "wylepiam" go na formie, a na końcu formuję go drewnianą szpatułką.

Uformowany spód smarujemy sosem pomidorowym i układamy dowolne składniki.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 10 minut, kontrolując wierz pizzy aby się nie przypalił.
Gotowe!

Wartości odżywcze w mojej pizzy:
Białko: 32.8g
Tłuszcz: 14.4g
Węglowodany: 81.2g
590 kcal

http://www.kierunekfitness.com/#!PIZZA-Z-MOZARELLĄ-ZIOŁAMI-I-CHILLI-NA-BEZGLUTENOWYM-SPODZIE/c80d/569f7c110cf29e9a8be03b98
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation