Kuchnia

pizze i tarty

Pizza portobello - zapiekane pieczarki z warzywami

Składniki na 2 małe porcje:
2 – 3 pieczarki portobello
ulubiony sos pomidorowy, bądź zmiksowane 2 pomidory
kawałek cukinii
kawałek papryki
kilka pomidorków koktajlowych
1 malutka cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
do podania: łyżka wegańskiego parmezanu
szpinak, bazylia, dowolna ulubiona zielenina

1. Do wcześniej nagrzanego piekarnika na 220 stopnii włóż umyte, nasmarowane oliwą i oprószone solą pieczarki bez trzonu (nóżki), który zostaw i posiekaj. Pieczarki piecz około 5 – 10 minut, aż lekko puszczą sok.
2. W międzyczasie posiekaj cebulę, zmiksuj pomidory, pokrój w kostkę paprykę oraz cukinię.
3. Na każdą pieczarkę wylej część sosu pomidorowego, dodaj cebulę, posiekane trzony pieczarek i wszystkie dodatkowe warzywa. Zapiekaj ponownie przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec zdecydowanie polecam włączyć grilla oraz termoobieg i lekko je przypalić.
4. Gdy pizze są już gotowe, koniecznie udekoruj je świeżymi ziołami i posyp wegańskim parmezanem.

http://ervegan.com/2015/08/pizza-portobello-czyli-zapiekane-pieczarki-z-warzywami/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation