Kuchnia

pizze i tarty

PIZZA Z CUKINII

CIASTO
200 g startej i dobrze odciśniętej cukinii
80 g mąki (u mnie z brązowego ryżu)
jajko
sól/oregano

SOS
passata pomidorowa
czosnek
słodzik
sól/pieprz/oregano

Cukinię wymieszać z mąką, jajkiem i przyprawami. Przełożyć ciasto na natłuszczoną olejem formę. Podpiec 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotować sos pomidorowy.

Passatę przełożyć do wysokiego garnka (będzie bulgotać i chlapać), dodać wyciśnięty ząbek czosnku, oregano i gotować bez przykrycia do wyraźnego zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a jeśli pomidory były kwaśne, dodać również odrobinę słodziku (bardzo poprawia smak).

Wyciągnąć ciasto z piekarnika (nie wyłączając go), lekko wystudzić, a następnie posmarować sosem i nałożyć dodatki (u mnie podduszone wcześniej pieczarki, papryka i podsmażony w ziołach kurczak). Włożyć do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

Można podawać na gorąco - spód jest wtedy chrupiący, ale wrzucona do lunch-box'a na drugi dzień smakowała równie dobrze nawet bez podgrzania

http://tak-smakuje-zdrowie.blogspot.com/2016/02/blog-post.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation