Kuchnia

pizze i tarty

Pizza na jaglanym spodzie

Składniki na spód:
- 150g kaszy jaglanej
- 1 jajo
- pieprz, sól, zioła (prowansalskie, bazylia, oregano)

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy ją 300-350ml zimnej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do ugotowanej kaszy wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i blendujemy na jednolitą, gładką masę.
Przygotowaną masę wylewamy na formę / blachę i formujemy placek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut (aż placek się zarumieni).
Wyjmujemy, czekamy aż wystygnie i dobieramy dodatki według upodobań po czym ponownie wstawiamy do piekarnika.
Ze względu na upieczony spód tym razem pizzę pieczemy tylko do momentu aż ser się rozpuści a składniki zarumienią

Oto moja propozycja załączona na zdjęciu:
- sos pomidorowy
- mozarella
- pomidor
- szynka parmeńska
- rukola

Smakowała świetnie!

Wartości odżywcze dla jaglanego spodu:
Białko: 23.6g
Tłuszcz: 10.4g
Węglowodany: 103.4g
600kcal

http://www.kierunekfitness.com/#!ZDROWA-PIZZA-NA-JAGLANYM-SPODZIE/c80d/56014f7b0cf25fa7fe134aec
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation