Kuchnia

pizze i tarty

Socca - placek z mąki z ciecierzycy

Składniki na ciasto:

1 szkl. mąki z ciecierzycy
1 szkl. letniej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka sumaku* (opcjonalnie)
Dodatki:

pesto z rukoli/jarmużu (przepis tutaj i tutaj)
5-6 pomidorków suszonych w zalewie (odsączonych)
8 oliwek kalamata, wydrylowanych
feta do posypania
pieprz i sól
* sumak – przyprawa pozyskiwana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma czerwonobrunatną barwę i kwaskowaty (cytrynowy) smak. Składnik za’ataru.

Piekarnik rozgrzej na 220ºC. W dużej misce wymieszaj mąkę z przyprawami. Stopniowo wlewaj wodę mieszając ciasto za pomocą trzepaczki, aby uniknąć powstawania grudek. Dodaj 2 łyżki oliwy i ponownie zamieszaj. Odstaw ciasto na co najmniej pół godziny. Na patelnię żeliwną wlej łyżkę oliwy i rozprowadź po całym dnie. Włóż patelnię do piekarnika na ok. 10 min., aż oliwa się rozgrzeje. Wyciągnij ją uważając aby się nie poparzyć (będzie bardzo gorąca, pamiętaj o użyciu rękawicy). Wlej ciasto i piecz przez ok. 6-8 min., aż stanie się lekko brązowe. Wyciągnij patelnię z piekarnika. Na powierzchni placka rozsmaruj pesto z rukoli, połóż suszone pomidory, posyp oliwkami i serem feta. Piecz 8-10 min. aż wierzch i boki zarumienią się, a feta delikatnie rozpuści.

https://yourbetterchoice.wordpress.com/2015/05/16/socca-czyli-placek-z-maki-z-ciecierzycy/#more-1058
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation