Kuchnia

pizze i tarty

JAGLANA TARTA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I FETĄ

Składniki na 4 porcje:

200 g kaszy jaglanej
300 g szpinaku
200 g piersi z kurczaka
100 g fety
50 g cebuli
5 jajek
3 łyżki sosu sojowego
przyprawa ziołowa do kurczaka
czosnek
pieprz
tłuszcz do smażenia

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 450 kcal
B: 31 g, T: 17,5 g, W: 37,5

Pierś pokroić w kostkę, dodać sos sojowy, przyprawę ziołową, pieprz. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Kaszę jaglaną ugotować (wody objętościowo dwa razy więcej niż kaszy). Po ugotowaniu przestudzić, dodać dwa jajka, przyprawić lekko do smaku, dokładnie zblendować. Przygotowaną masę przełożyć na natłuszczoną foremkę i piec w 200 stopniach przez około 20 minut. W tym czasie przygotować farsz - na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty czosnek, a następnie zamarynowanego kurczaka. Na koniec dodać szpinak, całość podsmażać razem jeszcze przez chwilkę. Na podpieczony spód przełożyć przygotowany farsz, dodać pokrojoną w kostkę fetę i zalać pozostałymi, dobrze wymieszanymi jajkami. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż do całkowitego ścięcia się jajek.

http://zdrowonajedzona.blogspot.com/2014/10/jaglana-tarta-z-kurczakiem-szpinakiem-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation