Najlepsza gryczana pizza bezglutenowa
Ciasto (2 placki pizzy):
250g mąki grycznej,
8g suchych drożdży,
3/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru (lub zamiennika),
1/2 szklanki wrzątku,
3 łyżki oleju + odrobina więcej do smarowania.
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, zalać całość wrzątkiem, dodać olej i zagnieść ciasto (powinno być dosyć prosto zagnieść całość i uformować kulę, jeśli ciasto jest zbyt sypie to dodać odrobinę wody i spróbować ponownie). Zagniecione ciasto uformować w kulę, nasmarować lekko olejem (zarówno ciasto jak i miskę, w której leży) przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę.
W tym czasie przygotować sos (przepis poniżej).
Po godzinie, ciasto podzielić na dwie cześci. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozgnieść palcami połowę ciasta do uformowania pożądanego kształtu (u mnie koło), ciasto powinno być rozgniecione bardzo cienko (1-2 mm) na koniec lekko posmarować całość olejem. To samo powtórzyć z drugą partią ciasta.
Blachy (można piec równocześnie z termoobiegiem lub jedna po drugiej), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec około 20 minut (do zarumienienia), po tym czasie wyjąć, posmarować sosem (z podanych proporcji sosu będzie lekko więcej niż na dwa placki, ja go zostawiam i używam zamiast ketchupu bo jest pyszny), posypać ulubionymi dodatkami i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
Sos pomidorowy:
700g pulpy pomidorowej (można kupić taką od razu z ziołami),
1 czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 papryczki chili,
sól i pieprz,
miód/golden syrup do smaku (około 1 łyżka u mnie),
1 łyżka oleju,
opcjonalnie: 2 łyżeczki suszonych ziół – bazylia, tymianek, oregano.
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę chili przekoroić, usunąć nasionka i błonki (jeśli lubisz bardzo ostre dania to możesz zostawić) pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, posolić, podsmażyć do lekkiego zeszklenia, następnie dodać czosnek i chili. Podsmażać chwilę następnie dodać pulpę pomidorową i opcjonalnie zioła. Dusić wszystko od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje i osiągnie odpowiednią konsystencje, na koniec doprawić pieprzem, dodać do smaku miód i gotować jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
Moje ulubione dodatki:
ser mozzarella, świeża bazylia,
ser mozzarella, gruszka, rukola,
ser cheddar, ser mozzarella, ser pleśniowy,
ser żółty + pieczarki.
http://www.grochemogarnek.pl/2014/12/najlepsza-pizza-bezglutenowa/