Bezglutenowa pizza z jajkiem i szpinakiem
Składniki
na jedną dużą blachę
ciasto;
300 g mąk (mix Schar na bazie mąki ryżowej, mąka gryczana w równych proporcjach)
ok. 220 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki różowej soli
2 łyżeczki cukru nierafinowanego
2 łyżki oliwy/oleju (dałam ryżowy)
25 g drożdży świeżych/7 g suchych
sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
rozrzedzić wodą, żeby była odpowiednia konsystencja
2 ząbki czosnku
oregano (plus inne zioła z kuchni włoskiej wg uznania)
pieprz
sól
łyżka oliwy
farsz:
ser mozzarella
pomidory świeże
szpinak (świeży lub mrożony)
cebula
świeże zioła (kolendra, bazylia, oregano)
jajka 4-5 sztuk
pieprz, sól
Ciasto wyrabiać (najlepiej w melakserze ok. 2 min - w Theromixie na trybie interwałowym do ciasta), rozprowadzić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, tak by brzegi były nieco grubsze od środka i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 40'C i pozostawić na ok. 20 min.
W tym czasie przygotować sos i resztę składników. Kiedy ciasto podrośnie rozprowadzić sos i oprószyć serem.
Szpinak podsmażyłam z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Rozprowadzić szpinak na powierzchni sera.
Ułożyć pokrojone i obrane ze skórki pomidory i oprószyć cebulką i rozbić jajka, tak by nie uszkodzić żółtka - chyba, że chcemy, by i ono się rozlało na większej powierzchni. Jaka można również wbić po 10 minutach pieczenia. Jajka można oprószyć solą i pieprzem.
Wstawić pizzę do piekarnika nagrzanego do 220'C i piec ok. 20 min, zmniejszając co 5 minut do ok. 200-190 pod koniec.
Po wyjęciu odczekać chwilkę przed krojeniem, by ciasto lekko odparowało. Polecam - to najlepsza pizza bezglutenowa jaką jadłam - a na pewno posmakuje również miłośnikom tradycyjnej włoskiej.
http://zdrowoinatemat.blogspot.com/search/label/pizza