Kuchnia

pizze i tarty

JAGLANA TARTA SZYNKĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI


Składniki:
- 150g kaszy jaglanej (zważonej przed gotowaniem)
- 5 całych jaj
- 300g świeżego szpinaku
- 3 plastry dobrej jakości szynki - u mnie szynka szwarcwaldzka
- 30g suszonych pomidorów
- 2 ząbki świeżego czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia i łączymy z jajkami. Dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wszystko dokładnie blendujemy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na małej ilości oleju kokosowego podsmażamy posiekane ząbki czosnku i świeży szpinak. Kiedy nadmiar wody odparuje zdejmujemy je z patelni.
Przygotowany szpinak, pokrojoną szynkę i pomidory przekładamy na masę z kaszy jaglanej i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut, aby wierzch tarty się przyrumienił.
Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe! :)

Cała tarta z mojego przepisu to 4 kawałki. Wartości odżywcze w 1 kawałku:
Białko: 17.8g
Tłuszcz: 10.2g
Węglowodany: 28.0g
280 kcal

http://www.kierunekfitness.com/#!TARTA-JAGLANA-Z-SZYNKĄ-SZPINAKIEM-I-SUSZONYMI-POMIDORAMI/c80d/57820efa0cf250831da24bb7
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation