Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Kotleciki kalafiorowo-jaglane

Składniki na 11 sporych sztuk:

1 niecały mały kalafior (ok. 450g)
150g szklanki kaszy jaglanej (waga suchej)
czubata łyżka mąki (u mnie dyniowa)
duży pęczek szczypiorku
trochę natki selera, pietruszki lub koperku
średnia cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej do smaku)
sól do smaku

Wykonanie:
Kalafiora ugotować w wodzie do miękkości, a kaszę jaglaną wg. przepisu na opakowaniu, następnie wszystko lekko przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek i natkę selera posiekać. W misce połączyć ugotowaną kaszę, kalafiora, szczypiorek, cebulę, mąkę, olej, płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku, sos sojowy i przyprawy. Wszystko krótko zmiksować mikserem (nie na zupełną miazgę).

Z otrzymanej masy formować dowolnej wielkości kotlety, które następnie układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (można zamaczać wcześniej ręce w wodzie, to masa nie będzie się kleić do rąk). Kotlety piec w piekarniku nagrzanym do około 175 stopni przez 25 - 30 minut. Po wyjęciu poczekać aż lekko przestygną (wtedy robią się bardziej zwarte).

Wartość odżywcza 1 sztuki:
80kcal
białko: 3,4g
węglowodany: 12,6g
tłuszcz: 2,7g
błonnik: 1,5g

http://naturalnakuchnia.blogspot.com/2015/07/kotlety-kalafiorowo-jaglane-ze.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation