Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Kotleciki z kalafiora i quinoa

1 mały kalafior
1 szklanka komosy ryżowej
1/2 szklanki mąki z cieciorki
pęczek kolendry lub pęczek pietruszki
1 cebula
szczypta słodkiej papryki
szczypta cukru
sól
pieprz
2 łyżki oleju + olej do smażenia


❤️ Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na 2 łyżkach oleju oraz szczyptą cukru, aż się zarumieni.

❤️ Komosę ryżową zalej wodą i zostaw na noc. Rano wypuści charakterystyczne ogonki. Następnie dobrze ją odcedź.

❤️ Kalafiora podziel na mniejsze różyczki.

❤️ Przenieś kalafiora oraz komosę do kielicha blendera. Miksuj na wysokich obrotach przez około 20 sekund. Chcemy by kalafior się rozdrobnił, ale nie zmiksował na puree.

❤️ Zmiksowane kalafior i komosę przenieś do miski.

❤️ Dodaj mąkę i cebulę.

❤️ Dopraw.

❤️ Dodaj dużo posiekanych świeżych ziół.

❤️ Rozgrzej patelnie.

❤️ Z masy formuj małe kotleciki i smaż z obu stron na złoto.

❤️ Kotleciki możesz też upiec w temperaturze 175 stopni przez 30 minut. Po 15 obróć kotleciki na drugą stronę.

http://wegannerd.blogspot.com/2015/06/kotleciki-z-kalafiora-i-quinoa.html#
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation