Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Bezglutenowe burgery buraczane

Skład (12-15 sztuk)

350g surowych buraków (mniej więcej 3 sztuki),
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej kaszy),
1/2 szklanki ziaren słonecznika,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
odrobina oleju.
Kaszę jaglaną opłukać pod ciepłą wodą, wrzucić na rozgrzaną patelnie i chwilę podprażyć.
Następnie zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać je do ugotowanej przestudzonej kaszy razem z ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
Całość doprawić solą i pieprzem, następnie dobrze wymieszać.
Formować niewielkie kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby kotleciki nie chciały się lepić (np. dlatego, że kasza była ugotowana na zbyt sypko) można lekko je zblendować w makaserze, żeby składniki lepiej się połączyły.
Każdego kotlecika posmarować odrobiną oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C.
Piec 10 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 6-8minut.
Podawać z sosem z jogurtu wymieszanego z chrzanem.

http://www.grochemogarnek.pl/2016/02/buraczane-burgery-weganskie-i-bezglutenowe/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation