Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Pieczone kotlety selerowe

Składniki na 8 sporych kotletów:
250g (1,5 szklanki) ugotowanej ciecierzycy (można także użyć tej z puszki po dokładnym odsączeniu)
50g (1/3 szklanki) kaszy jaglanej
pół sporego korzenia selera (mój kawałek po obraniu ważył 170g)
łyżka oleju rzepakowego
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka otrębów gryczanych (mogą być każde inne)
łyżka sosu sojowego (na diecie bezglutenowej można zastąpić sosem Tamari)
łyżka natki pietruszki (użyłam mrożonej, a można użyć suszoną, choć najlepsza będzie świeża)
przyprawy: łyżeczka lubczyku, 3/4 łyżeczki mielonej kolendry, pół łyżeczki curry, sól i pieprz do smaku
łyżka sezamu do posypania wierzchu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i chwilę podsmażyć. Seler zetrzeć na średnich oczkach tarki, dodać na patelnię wraz z niewielką ilością wody i dusić całość przez ok. 6 - 10 minut. Pod koniec dodać przyprawy, po czym zawartość patelni wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną, ciecierzycą, otrębami, natką pietruszki i wszystko dokładnie zblendować.

Z powstałej masy formować średniej wielkości kotlety (najlepiej wcześniej ręce umoczyć w wodzie), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sezamem i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

http://naturalnakuchnia.blogspot.com/2015/03/pieczone-kotlety-z-selera-ciecierzycy-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation