Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Burgery z komosy ryżowej i pieczarek

Składniki (12 sztuk):

150 g komosy ryżowej;
100 g zielonej soczewicy;
500 g pieczarek;
1 cebula;
3 ząbki czosnku;
3 łyżki sosu sojowego;
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek zimnej wody;
3 – 5 łyżek mąki gryczanej;
kilka gałązek świeżego tymianku;
pieprz, cząber, lubczyk do smaku.
Przygotowanie:

Namoczyć soczewicę na noc w ziemnej wodzie. Następnie opłukać ją i przełożyć do garnka napełnionego zimną wodą. Gotować około 30 minut i odcedzić. Ugotować komosę ryżową w 2,5 szklankach wody i ostudzić.

Pokroić cebulkę w kostkę i podsmażyć krótko. Dodać obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki i smażyć aż puszczą wodę i zarumienią się.

Przełożyć do dużej miski ugotowaną soczewicę i dokładnie zblendować. Następnie dodać ugotowaną komosę i zblendować tak, aby pozostało trochę widocznych ziaren. Następnie dodać sos sojowy, siemię lniane, pieczarki, zmiażdżony czosnek, przyprawy i już krótko zblendować. Całość jeszcze dokładnie połączyć łyżką, dodając tyle mąki gryczanej, ile potrzeba.

Nagrzać piekarnik do 190 stopni C a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżyć dłonie w zimnej wodzie i uformować burgery. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut z jednej strony. Następnie wyjąć blachę z pieca i odstawić na 5 minut (po odczekaniu, lepiej się je obraca), po czym obrócić kotleciki na drugą stronę i włożyć do pieca na kolejne 20 minut. Wyłączyć piekarnik i podać dowolnie.

Smacznego!

http://www.oatmealandfigs.pl/idealne-burgery-z-komosy-ryzowej-i-pieczarek/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation