Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Kotlety brokułowo-jaglane

Składniki na 6 sporych kotletów:
100g (pół szklanki) kaszy jaglanej
pół średniego brokuła (240g)
łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1/4 czerwonej cebuli
przyprawy: 2 łyżki koperku (użyłam suszonego), łyżka natki pietruszki (użyłam mrożonej), łyżeczka oregano, pół łyżeczki cząbru, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta pieprzu, sól do smaku (użyłam pół łyżeczki)

Wykonanie:
Brokuła ugotować do miękkości, a kaszę wg. przepisu na opakowaniu - lekko przestudzić i połączyć, ugniatając np. widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku, pokrojoną cebulę, olej i przyprawy i dokładnie wymieszać. Formować kotlety dowolnej wielkości i układać na blaszce. Piec około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Świetnie skomponowały się z surówką z kapusty, marchewki i jabłka :) Na zimno także są bardzo dobre - można zużytkować na drugi dzień, jako wsad do kanapki ;)

http://naturalnakuchnia.blogspot.com/2014/12/pieczone-kotlety-brokuowo-jaglane.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation