Kuchnia

Wege kotlety/burgery

BURACZANE BURGERY

szklanka ugotowanej kaszy gryczanej lub jaglanej (ostudzonej)
5–6 buraków
pęczek natki pietruszki
jajko
mąka kukurydziana
łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
Buraki gotujemy w łupinach do miękkości, obieramy i ucieramy na tarce na dużych oczkach. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Ostudzoną kaszę mieszamy z burakami, posiekaną natką pietruszki i rozbełtanym jajkiem. Mieszamy łyżką. Konsystencja będzie rzadka, dlatego dodajemy ok. łyżki mąki, by ciasto było bardziej zwarte.

Istnieją dwie możliwości przygotowania burgerów:

szybka – na suchej teflonowej patelni: nakładamy łyżką ciasto i obsmażamy z dwóch stron po kilka minut,
wolna – w piekarniku: na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto, formując okrągłe kleksy, i zapiekamy w 180°C z termoobiegiem ok. 25 minut.

http://dziecisawazne.pl/6-smacznych-zdrowych-propozycji-na-obiad-bez-glutenu/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation