Kuchnia

Wege kotlety/burgery

BURACZANE BURGERY

Składniki:

1 średni burak
3 marchewki
1/2 pęczka natki pietruszki
3 liście dowolnej kapusty, ewentualnie jarmużu
1/4 szklanki mielonych nasion lnu
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka ząbku czosnku
odrobina musztardy Dijon
1 łyżeczka cebuli w proszku
opcjonalnie: 1 łyżeczka pieprzu cayenne
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W misce łączymy siemię lniane i wodę, odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, aż mieszanina konsystencją będzie przypominała żel. Posiekane i obrane buraki, marchew, wybraną kapustę lub sałatę oraz natkę pietruszki przepuszczamy przez sokowirówkę. Jeśli nie mamy sokowirówki, możemy zblendować składniki, odlewając nadmiar płynu z warzyw. Łączymy warzywa z „żelem” z lnu. Dodajemy czosnek i cebulę w proszku, szczyptę soli, musztardy i ewentualnie odrobinę pieprzu cayenne. Z masy formujemy prostokąty na wzór małych pasztecików i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25-30 minut, w połowie pieczenia obracamy burgery na drugą stronę. Po upieczeniu wkładamy burgery w liście kapusty i zawijamy.

http://dziecisawazne.pl/7-potraw-z-burakami/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation