Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Pieczone kotlety pietruszkowe z orzechami laskowymi

Składniki na 6 sporych sztuk:
2 średnie korzenie pietruszki (moje po obraniu ważyły 160g)
pół marchewki
mała cebulka
ząbek czosnku
100g kaszy jaglanej
30g (garść) orzechów laskowych
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka sosu sojowego (w przypadku diety bezglutenowej można zastąpić sosem Tamari)
przyprawy: łyżeczka tymianku, łyżka suszonego koperku, sól i pieprz do smaku (użyłam 1/4 łyżeczki pieprzu, a soli już nie dodawałam)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, wcześniej dokładnie wypłukać (ja 100g kaszy ugotowałam w 230ml wody z niewielkim dodatkiem soli). Cebulę drobno pokroić, a pietruszkę i marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tartki. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku - podsmażyć chwilę, po czym dodać marchewkę z pietruszką i trochę wody. Poddusić przez ok. 10 minut, do zmięknięcia warzyw.

Miękkie warzywa połączyć z lekko przestudzoną kaszą jaglaną, dodać sos sojowy, zmielone w młynku do kawy orzechy laskowe i przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Można użyć blendera, ale pod wpływem energicznego "ucierania" łyżką także wszystko powinno się dokładnie połączyć. Z gotowej masy formować kotlety (masa jest bardzo przyjazna w lepieniu) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 minut, do zrumienienia.

Kotlety bezpośrednio po upieczeniu mają chrupiącą skórkę i miękki środek, ale pod wpływem przechowywania w lodówce robią się jednolite w strukturze i świetnie smakują także na zimno :)


http://naturalnakuchnia.blogspot.com/2015/01/pieczone-kotlety-pietruszkowe-z.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation