Falafelle z batatów z dipem kalafiorowo-czosnkowym
3 bataty
1/3 - 3/4 szklanki mąki z cieciorki lub kukurydzianej
1-2 ząbków czosnku
1 łyżka kuminu mielonego
1/2 słodkiej papryki
sok z połowy cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
łyżka posiekanej kolendry
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
1/2 kalafiora
1/3 szklanki zimnej wody
2 łyżki soku z cytryny
parę łyżek oliwy
3 łyżki musztardy
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
♥ Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
♥ Bataty umyj i przekrój na ćwiartki. Przełóż do żaroodpornego naczynia, lekko posól i skrop oliwą. Piecz około 30 minut, aż zrobią się miękkie. Odstaw do schłodzenia, następnie wydrąż miąższ ziemniaka i przełóż do miski. Nie wyrzucaj wypieczonych skórek z ziemniaka są pyszne! W sam raz do podjadania podczas gotowania.
♥ Do ostudzonej masy z ziemniaków dodaj przyprawy, posiekany czosnek, sok z cytryny, proszek do pieczenia i na początek około 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy. W zależności od tego jak "mokre" będą bataty po upieczeniu, mąki trzeba dodać więcej, by z masy dało się formować kuleczki.
♥ Dodaj posiekane zioła i oliwę. Dosól i dopieprz do smaku.
♥ Ręce oprósz mąką i formuj z masy małe kuleczki. Następnie spłaszczaj je na wcześniej przygotowanej blaszce obłożonej papierem do pieczenia.
♥ Piecz około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawaj z dipem z kalafiora, hummusem, baba ghanoush, domowym ketchupem lub innym ulubionym sosem lub pastą.
Dip
♥ Kalafior umyj i ugotuj na parze.
♥ Wystudź i przełóż do kielicha blendera.
♥ Dodaj czosnek, musztardę i wodę, sok z cytryny. Zacznij miksować. Na koniec dodaj oliwę. Posól i dopieprz do smaku.
http://wegannerd.blogspot.com/2013/11/falafele-z-batatow-i-dip-kalafiorowo.html#