Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Kotlety z fasoli adzuki i kaszy jaglanej

Przepis na 6 sporych sztuk:
60g (pół szklanki) kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
120g (3/4 szklanki) ugotowanej fasoli adzuki
średniej wielkości czerwona cebula
łyżka oleju (użyłam rzepakowego)
2 łyżki suszonej natki pietruszki
łyżka sosu sojowego
przyprawy: łyżeczka mielonej kolendry, łyżeczka suszonych liści kolendry (można użyć świeżej kolendry), pół łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka lubczyku, 1/3 łyżeczki pieprzu, sól do smaku
do obtoczenia: 3 łyżki otrębów gryczanych (lub innych otrębów)
olej do smażenia

Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, a fasolę zblendować na jednolitą masę, a następnie połączyć z lekko przestudzoną kaszą, pokrojoną drobno cebulą i dokładnie wymieszać wszystko dodając olej, sos sojowy i przyprawy. Gdyby masa była za gęsta można dolać trochę wody (całość można zmiksować blenderem). Z uzyskanej masy formować kotlety (najłatwiej będzie to robić lekko zamoczonymi rękoma), obtoczyć w otrębach gryczanych i smażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju albo upiec w piekarniku (przez ok. 20 - 25 minut w temperaturze 175 stopni).

http://naturalnakuchnia.blogspot.com/2016/02/kotlety-fasolowo-jaglane.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation