Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Pieczone burgery botwinkowe

Składniki na 12 sporych burgerów:
spory pęczek botwinki (mój miał ok. 8 dorodnych buraczków, ale 2 zjadłam w czasie krojenia)
3/4 szklanki (150g) kaszy jaglanej
1 spora cebula
szczypiorek (ok. 3/4 szklanki po pokrojeniu)
koperek (ok. pół szklanki po pokrojeniu)
2 czubate łyżki pestek dyni (30g)
2 czubate łyżki pestek słonecznika (30g)
2 łyżki sezamu (20g)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki z dyni (każda się tutaj sprawdzi)
3 łyżki sosy sojowego
przyprawy: łyżeczka mielonych ziaren kolendry, 1/3 łyżeczki pieprzy (lub więcej), sól do smaku

Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, pestki dyni, słonecznika i sezam podprażyć przez chwilę na suchej patelni, a liście botwinki i buraczki pokroić na mniejsze kawałki i gotować przez ok. 10 minut, po czym odcedzić z nadmiaru wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie te składniki wymieszać ze sobą (ja robiłam to dużą łyżką i starałam się maksymalnie rozgnieść kaszę), dodając mąkę, olej, sos sojowy i przyprawy.

W uzyskanej masy formować burgery (łatwiej się to robi, gdy ręce umoczy się wcześniej w zimnej wodzie), które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok. 25 minut.

http://naturalnakuchnia.blogspot.com/2015/07/pieczone-burgery-botwinkowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation