Kuchnia

Wege kotlety/burgery

PIECZONE KOTLETY Z SOCZEWICY

Składniki na około 15 sztuk:
200 g czerwonej soczewicy
250 g cebuli
200 g czerwonej papryki
100 g selera naciowego
40 g pestek dyni
2-3 ząbki czosnku
15 g sezamu
15 g siemienia lnianego
10 g oliwy z oliwek
pół pęczka szczypiorku
1 jajko
40 g musztardy
olej kokosowy
sól, pieprz
tymianek
kolendra
do podania: jogurt naturalny

ewentualnie dodatkowo: mąka owsiana lub inna pełnoziarnista

Wartość odżywcza 1 porcji (5 sztuk+50 g jogurtu): ok. 500 kcal
B: 29 g T: 17 g W: 52 g

Soczewicę ugotować do miękkości, ostudzić. Pokrojoną dość drobno cebulę, seler naciowy, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać do soczewicy, całość zblendować. Do ciasta dodać siemię lniane, podsmażony sezam, oliwę z oliwek, zmieloną kolendrę oraz pozostałe przyprawy. Pestki dyni częściowo lub całkowicie zmielić, dodać do masy razem z jajkiem, musztardą, dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto wyszło za rzadkie, można zagęścić je dodając trochę mąki owsianej. Z przygotowanej masy formować niewielkie kotleciki i układać je na wyłożonej papierem blaszce. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Podawać z jogurtem naturalnym.

http://zdrowonajedzona.blogspot.com/2014/10/pieczone-kotlety-z-soczewicy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation