Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Wegańskie burgery z soczewicy

120 g czerwonej soczewicy
1/2 dużej, czerwonej cebuli
1/2 średniej marchwi
garść świeżej bazylii
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
1 łyżka suszonej bazylii
sól do gotowania soczewicy
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (wcześniej płuczemy na sitku).

Cebulę drobno siekamy, a marchew ucieramy na małych oczkach tarki, składniki dusimy do miękkości na delikatnie natłuszczonej patelni (po podsmażeniu podlewamy wodą, dusimy i odparowujemy).

Dobrze odcedzoną i odciśniętą (!) soczewicę mieszamy z zawartością patelni, dodajemy posiekane świeże zioła, przyprawy i całość mieszamy dokładnie.

W dłoniach formujemy kule (w razie potrzeby raz jeszcze mocno ściskamy, żeby pozbyć się wody) i spłaszczamy formując "kotleciki", które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Burgery pieczemy w temperaturze 200 'C przez 25 minut.

Gotowe kotleciki są dość kruche, szczególnie zaraz po upieczeniu, więc warto pozwolić im chwilkę poleżeć na blaszce i podnosić za pomocą szpatułki.

http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/search/label/Bez%20glutenu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation