Kuchnia

Wege kotlety/burgery

Wege kotleciki a'la pizza z dipem z awokado

Składniki (25 sztuk):

1 puszka czerwonej fasoli;
1/2 szklanki komosy ryżowej;
1/4 szklanki kaszy jaglanej;
6 suszonych pomidorów;
1 cukinia;
3 garście świeżej bazylii;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
kilka łyżek mąki lub zmielonych orzechów;
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie);
sól, pieprz, oregano, tymianek, cząber – do smaku.
do podania sałatka: sałata masłowa; 1 pomidor, 1 czerwona papryka; 1/2 zielonego ogórka, 1/2 puszki kukurydzy; 1/2 cebulki pokrojonej w piórka. Sos: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka syropu z agawy, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Dip z awokado:

1 dojrzałe awokado;
1 ząbek czosnku;
sok z 1/2 cytryny;
sól, pieprz.
Przygotowanie:

Ugotować komosę ryżową według przepisu na opakowaniu w 1 szklance wody. Kaszę jaglaną ugotować w osobnym naczyniu w 1 szklance wody. Ostudzić.

Zetrzeć cukinię na dużych oczkach tarki, przełożyć na sitko i posolić. Zostawić na kilka minut, po czym odcisnąć z wody. Do dużej miski przełożyć opłukaną fasolę, kaszę jaglaną, płatki drożdżowe, czosnek, przyprawy i 3 suszone pomidory, po czym zblendować. Następnie dodać posiekaną bazylię, pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię oraz kilka łyżek mąki. Dokładnie wymieszać doprawiając do smaku.

Zmiksować dokładnie wszystkie składniki na dip.

Na patelni rozgrzać olej (można też upiec kotleciki w 180 stopniach po około 20 minut z każdej strony). Formować kotleciki w zwilżonych dłoniach i układać bezpośrednio na patelni. Smażyć z obu stron na rumiano po około 5 minut. Usmażone kotleciki przekładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z dipem i sałatką.

Smacznego!

http://www.oatmealandfigs.pl/wege-kotleciki-ala-pizza/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation