Kuchnia

zupy

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
1/2 kalarepy
2 liście selera
3 pałki z kurczaka
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól do smaku
pieprz biały do smaku
1,5 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
1/2 cebuli (jeśli mała, to cała)
1 kawałek pora (część zielona do bulionu)
1 kawałek pora (biała część)
7 różyczek kalafiora
2 młode ziemniaki
4 łyżeczki pestek słonecznika
100 g sera pleśniowego błękitnego
szczypta imbiru
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy pałki z kurczaka i zalewamy około 1,5 -2 litrami wody. Dodajemy liście selera, por (część zieloną) marchewkę oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do osobnego garnka przelewamy bulion (500 ml).
Cebulę i białą część pora kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z porem i czosnkiem. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do bulionu.
Kalarepę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i smażymy na pozostałym maśle razem z kalafiorem.
Całość przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i odrobiną imbiru.
Na teflonowej patelni bez tłuszczu prażymy ziarna słonecznika.
Ciepłą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy ziarnami słonecznika i pokruszonym serem pleśniowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation