Kuchnia

kuchnia

Tarta ze szpinakiem
Składniki

szpinak /najlepiej świeży/, 0,5 kg
ser biały lub feta, 20 dkg
ciasto francuskie /mrożone/, 1 opakowanie
cebula, 1 duża
czosnek, 3 ząbki
3 rozmącone jajka
tarty parmezan, 15 dkg
masło, 2 łyżki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta


Przygotowanie

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy o średnicy 25 cm. Obcinamy wystające końce. Nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku 7 min. W miedzyczasie cebulę szklimy na maśle. Dodajemy umyty i osuszony szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Smażymy jeszcze przez chwilę a pod koniec, kiedy wszystko ma już kosystencje papki, dodajemy ser biały lub fetę i starty parmezan. Gdy trochę przestygnie przekładamy do miski i łączymy z jajkami. Wlewamy do formy z podpieczonym spodem. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180°C i pieczemy 25-30 min, lub dopóki wierzch nie będzie złoty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation