Kuchnia

kuchnia

Ryżowa tarta z tuńczykiem,szpinakiem i mozzarellą

Składniki

1 szklanka ryżu
2 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
garść oliwek ( dowolne, albo mieszanka)
pół słoika pomidorów suszonych
3 jajka
duża garść parmezanu
pęczek szczypiorku
100 g świeżego szpinaku
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
1 kulka mozzarelli
Przygotowanie


Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniui przestudzić.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę- podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać ryż i lekko przesmażyć, dodać szpinak i przemieszać żeby trochę zmiękł. Przełożyć wszystko do miski, lekko przestudzić


Pokroić pomidory w paseczki, oliwki posiekać – dać do ryżu.
Dodać jajka, tuńczyka, parmezan i szczypiorek.
Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Włożyć w formę do pieczenia wysmarowaną masłem.

Piec 30 minut w 180 stopniach.
Po 15 minutach pieczenia wyłożyć na wierzch mozzarelle pokrojoną w plasterki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation